суботу, 10 серпня 2013 р.

Пригоди короля Мацюся

"Пригоди короля Мацюся"
Януш Корчак
Януш Корчак. Пригоди короля Мацюся.

Я прочитала "Пригоди короля Мацюся" і  не схвалила кінець. Тому замість традиційного відгуку  на всю книжку я наведу авторський кінець і запропоную свій.
          "Закашлявся Мацюсь... На усміхнених устах виступила кров... Заплющив Мацюсь очі і вже не розплющив... І все місто знало, що Мацюсь умер, і увесь край. І увесь світ. На високій горі безлюдного острова поховано Мацюся. Альо і Аля прикрасили могилу квітами. А над могилою співають канарки".
          Ось мій варіант: "Лікарі наказали покинути Мацюся. Клю-Клю і Фелек вирішили тимчасово пожити біля шпиталю і сподівалися на диво. Лікарі запевняли їх, що зроблять все, що зможуть. Мацюсеві роблять дуже багато операцій. Він більше говорить. Скоро буде ходити. Таємно від хворого Мацюся молодого короля повісили."
***
Януш Корчак - відомий педагог і письменник. За часів війни з німцями Корчака і його вихованців відправляли у концтабір. Німецький офіцер запропонував йому свободу: "Я читав ваші книжки в дитинстві. Вони мені дуже сподобались. Ви можете бути вільні". Але Корчак спитав у офіцера: "А діти?" - "А діти поїдуть", - сказав офіцер. Отак він відмовився від волі.
Я думаю, Януш Корчак вчинив так, тому що він не міг без дітей жити. І коли десь згадується про те, що зробив Корчак, я завжди зупиняюсь і думаю про його подвиг. Я дуже шаную Януша Корчака і його вчинок. Напевне, у наш час ніхто б такого не зробив. Я б так не змогла...


Немає коментарів:

Дописати коментар