суботу, 24 жовтня 2015 р.

Щоденник Ельфа



Щоденник Ельфа
Наталка Малетич
Результат пошуку зображень за запитом "Наталка Малетич"
Це одна з моїх улюблених книжок, хоч і прочитана недавно. Вона здалася мені теплою, чистою, глибокою. Прекрасною. Такі слова, як «гарно» чи «цікаво», недостатньо описують цю книжку. Вона гарна і чудова – так, але це нічого не пояснює, бо вона про людські емоції й почуття.
Цим вона мені нагадує дві інші книжки, які можна знайти на поличці улюблених (Наталко Малетич, ваша книжка також уже стоїть там, як Ви й хотіли. ;) Вона того варта.). Це «Мені не потрапити до Книги рекордів Гіннеса» Оксани Лущевської та «Новенька та інші історії» Оксани Сайко. Усі три книжки дуже глибокі, складаються з коротких історій. У всіх ідеться про стосунки хлопців і дівчат і не тільки. Усі три авторки мають свій власний стиль.
Спочатку я не зрозуміла назву книги. І ви теж, мабуть, зараз не розумієте. Для того, щоб її зрозуміти, треба прочитати, особливо – останнє оповідання.
Лесі не подобається, як виглядають її вуха, коли в неї зібране волосся. Потім вона знаходить «Щоденник Ельфа». Це щоденник її старшої сестри Анни, яка померла від раку. Леся дізнається, що в сестри були такі самі вуха, як у неї, і що Анна її назвала. Леся тепер розуміє, що їй бракує старшої сестри. Вона, звичайно ж, зрозуміла б, як Леся ненавидить робити хвостик на фізкультуру.
Це лише одне оповідання, а їх – добрих, веселих, глибоких – у цій книжці багато. Авторка точно описує переживання й думки дівчат-підлітків щодо хлопців, друзів, одягу й того, як їх сприймають інші. Є історії й від імені хлопців. Та я на цьому не знаюся. :)
Одне з моїх улюблених оповідань – про дівчинку Діану, яка хоче сестричку. Ви, мабуть, подумали, що вона хоче меншу сестричку, але ні, вона хоче, щоб батьки всиновили її подружку Оксану, яка живе в інтернаті. Батьки погоджуються.
А далі – історія про те, як Оксанка пристосовується до нового життя. Мені дуже сподобалося, що є дві історії зі спільними героями, але оповідачі різні: Діана й Оксана.
«Щоденник Ельфа» мене розчулив. Книжка чудова й заслуговує на почесне місце на моїй поличці улюблених книжок. Дякую, Наталко Малетич, за таку гарну книгу!
Д.Р.П.А. (Пам’ятаєте? До речі, про автора) Наталка Малетич – автор книги «Про Зайчика-Забудька та інші історії», редактор Видавництва Старого Лева і мама – виховує двох дітей (з того, що чую від батьків, останнє, мабуть, найскладніше :) ).
До зустріч, любі читачі!і

2 коментарі:

  1. Щиро дякую, Марічко, за дуже теплий, емоційний відгук! Він, до речі, перший, крім доньчиного, від читачки-підлітка!
    Наталка

    ВідповістиВидалити
  2. Рада, що вам сподобався відгук, бо мені сподобалася книжка. Мене дуже тішить, коли письменники коментують мої дописи.
    Чекаю Ваших нових книжок!

    ВідповістиВидалити