середу, 29 червня 2016 р.

Think big! Бо в тебе є мозок!



Я, як і більшість підлітків у ХХІ столітті, читаю переважно художню літературу. Так я потрапляю в світ, де все можливо. Моя фантазія – це ліміт. Я люблю ці книги, бо вони транспортують мене в інші світи (навіть якщо у них немає чарів). І навіть герої з магічними здібностями здаються нам близькими, бо мають ті самі проблеми.
Та часом я читаю нонфікшн. Особливо автобіографії – для мотивації. Останні прочитані мною – Стівена Кінга (Stephen King On Writing) і Бена Карсона (Ben Carson You have a brain: Teen’s Guide to Think Big). Часто в таких книгах ми зустрічаємо те, про що наші батьки й учителі кажуть нам ледь не щодня. Але коли ми бачимо, що до цього закликає відома людина, яка вже пройшла шлях до успіху (хоча часто це було досить непросто), то прислухаємося до цього.
Книжка Бена Карсона «В тебе є мозок» розрахована на підлітків, і це добре, бо там є гарні поради і цікаві моменти.

Бен Карсон – один із найкращих американських нейрохірургів. Народився в 1951 році в Детройті. Був дуже активним у школі: підготовка до армії, виступи з музичним ансамблем, участь у конкурсах читців тощо. Закінчив Єльський університет. Балотувався у президенти США.

Мама Карсона закінчила всього три класи. Чоловік її покинув із двома синами. Вони жили в Детройті, але змушені були на два роки переїхати до тітки, щоб мама могла назбирати гроші. Коли вони повернулися, Бен із братом відставали у навчанні. Одного разу Бен не відповів на жодне питання тесту з математики!
Мама помолилася Богові й попросила в Нього мудрості. Наступного дня вона виклала хлопцям свій план: вони читатимуть по дві книжки щотижня, писатимуть про них, а потім вголос читатимуть те, що написали. (Тоді хлопці ще не знали, що мама просила читати вголос, бо сама просто не вміла читати.)
Братам це здавалося тортурами, але мама була невблаганна. Незадовго після того, як Бен почав багато читати, він показав результати. З «найдурнішого» хлопця у п’ятому класі він став одним із найрозумніших. А мама з самого початку вірила в нього.
Карсон з восьми років знав, що хоче бути лікарем. Правда, з дванадцяти до чотирнадцяти хотів бути психоаналітиком, бо вони багато заробляють, живуть у великих будинках і їздять у гарних машинах. :) Але то майже той самий шлях. Теж мозок, тільки з іншого боку. Теж зцілювання, але не фізичне, а емоційне.
Така сила волі мене, чесно кажучи, вражає. Лише два роки тому я визначилася з вибором. А до того кар’єрні інтереси стрибали «хто в ліс, хто по дрова». Вісім років – журналіст, дев’ять – юрист, десять – інженер…
Бен досить рано зрозумів, що намагатися бути крутим ні до чого хорошого не призводить. Це відволікає від школи, сім’ї, Бога. У прагненні крутості можна втратити себе…
Карсонова стратегія «Заміряйся на велике» – Think Big.
Talent талант
Honesty – чесність
Insight – проникливість, інтуіція
Nice – доброта
Knowledge – знання

Books – книги
In-depth learning – ретельне вивчення
God – Бог

На кількох пунктах зупинюся детальніше.
Талант. У нашому столітті це поняття здебільшого прив’язують до спорту чи індустрії розваг. Але більшість із цих талантів не доходять до Олімпійських ігор чи Голівуду. Ми думаємо, що талант – це те, що ми робимо краще за інших. Може, й так, але не обов’язково. Талант – це те, що в нас гарно виходить. Це може бути читання чи математика, вміння мирити людей чи давати поради. У двох людей можуть бути схожі таланти.

Доброта. Бути добрим до інших мало б бути легко. Це і є легко. Але ж чому стільки людей цього не роблять? Багато хто думає, що бути добрим до когось означає вітатися з ними, не ображати, не перебивати… Але ж це повага. Повага – це частина доброти, але доброта – набагато більше: робити щось для когось і не чекати нічого навзаєм, допомагати ближньому.

Книги. Читати потрібно, бо в книгах – знання. Читати можна з дуже юного віку і про будь-що. Книги – найкращі друзі, які лиш можуть бути. Ти можеш відкласти книгу, і вона буде чекати на тебе скільки треба. Друзі можуть тебе не розуміти, а книга завжди чекатиме, поки ти не будеш готовий.

Книга Бена Карсона нагадала мені багато важливих речей. Треба бути добрим, читати і слухати маму.

4 коментарі:

  1. Марічко, дуже люблю читати твої дописи. Ти розумничка!
    Уляна

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, що читаєш мої дописи. Мені приємно, що вони тобі подобаються.

    ВідповістиВидалити
  3. Марічко,дякую за таку корисну інформацію. Ти робиш дуже гарну справу. А твоїх порад варто послухати і деяким дорослим.
    Марія (мама двох чудових дочок, які люблять читати)

    ВідповістиВидалити