середу, 29 липня 2015 р.

Полювання на кенгуру



«Томек у країні кенгуру»

Альфред Шклярський

Томек у країні кенгуру. Альфред Шклярський
Якщо ви любите мандрувати і читати про далекі краї, то дуже раджу вам цю серію – про підлітка Томека, який плаває в різні країни зі своїми друзями. Мандрувати ви будете в книзі, але разом із Томеком це буде ніби по-справжньому.

Мама Томека померла, а тато був змушений втекти з країни за участь у змові проти царя, тож він живе з тіткою і дядьком. І от якось до нього, чи, мабуть, краще сказати, по нього приходить давній татів друг, від якого аж пахне пригодами, і пропонує їхати з ним. І головне, що вирішуватимуть цього разу не тітка з дядьком, а сам Томек. Він погоджується. І пан Смуґа везе його до батька. А потім – в Австралію, ловити кенгуру. Чому? Зараз розкажу.

Коли тато Томека виїхав із Польщі, він трохи мандрував, а потім зустрів працівника фірми, яка постачає тварин у зоопарки і цирки, і став там працювати. Тепер він їде в експедицію в Австралію і хоче взяти свого сина з собою.

Томек дуже радий зустрічі з татом і з нетерпінням чекає австралійського полювання. Та дорога туди не обходиться без пригод. Томек учиться стріляти і хоче потренуватися, тож іде в тир. Там він знаходить беззбройного пана Смуґу і тигра. Коли настає час, Томек поцілює тигрові прямо межи очі, хоча потім зізнається, що, якби пан Смуґа не казав йому, що робити, то йому було б непереливки.

Усі пишаються Томеком, особливо його батько. Потім вони припливають в Австралію, сідають на поїзд і їдуть залучати тубільців для ловів, бо для того, щоб зловити ему і деяких швидких кенгуру, потрібно багато людей. Тубільці – це загроза, та Томек несе їм трохи їжі, снідає разом з ними та розважає їх стрільбою зі штуцера. Тоді вони всі разом їдуть до селища тубільців і ті погоджуються допомагати їм.

Для полювання вони розділяються на три групи, та коли вирушають, виявляється, що кенгуру трохи посунулись і їх буде важче зловити, тому звіролов відправляє Томека до групи загоничів. Хлопець дивується й трохи ображається, бо не хоче проґавити полювання. Але йому пояснюють, що це тому, що він дуже вправний стрілець. Полювання проходить вдало.

Такі та інші пригоди трапляються з Томеком та його друзями в Австралії. Ще він познайомився з дівчинкою Саллі, яка буде йому вірним другом і з якою він листуватиметься протягом інших експедицій.

Сподобалося те, про що я розповіла? Хочете читати ще? Про Томека Вільмовського українською перекладено три книги: «Томек у країні кенгуру», «Томек на Чорному континенті» та «Томек на стежці війни».

Приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар