понеділок, 28 липня 2014 р.

Про Гаррі



«Гаррі Поттер»Джоан Роулінг

Гаррі Поттер, Гаррі Поттер, Гаррі Поттер… Пару років тому всі читали «Гаррі Поттера», дивилися фільми про Гаррі Поттера, говорили про Гаррі Поттера. А мені тоді Гаррі Поттер не пішов. Я взяла в бібліотеці першу книжку, три тижні тягала її в рюкзаку, а потім повернула в бібліотеку – ні, то ні, я й так знаю, хто такий Гаррі Поттер.
Це було два роки тому. Ці два роки ми разом з друзями дружно бекали, коли хтось згадував Гаррі Поттера. А взимку мама почала читати книжки Роулінг і сказала мені, що лише початок нуднуватий. Я покрутила носом, але коли почалися канікули, таки взяла першу книжку. І пропала. Перші дві частини я проковтнула за три дні, а всі сім (товстющі, ви ж знаєте) – за три тижні.
Сьогодні я не буду переказувати сюжет, а спробую відповісти на кілька запитань.
Чому усі так люблять Гаррі Поттера?
Джоан Роулінг вигадала світ такий цікавий, що хоч бери і плач, що його нема насправді. Вона створила дуже правдоподібних героїв і таких капосних поганців, що не перестаєш обурюватися їхніми діями. Вона повбивала не надто багато героїв, а саме стільки, щоб показати читачеві, що противники справді не бояться вбивати.
Зараз ця серія – моя улюблена. Якщо дочитати до того місця, коли Гаррі Поттер їде в Гоґвортс, то від книжки неможливо відірватися.
Чому про героїв, вигаданих Джоан Роулінг, так цікаво читати?
Вони такі, якими ми хочемо їх бачити. Вони не ідеальні в усьому, а такі ж, як і ми, в них також є проблеми. Ну от подивіться самі:
1. Гаррі в кожній книжці (крім третьої) бореться з Волдемортом.
2. У нього вмирають рідні та друзі. СПОЙЛЕР: батьки, Сіріус, його хрещений батько, Албус Дамблдор, директор школи, який по-справжньому любить Гаррі і якого любив Гаррі.
3. У нього дуже складні стосунки з одним із вчителів – Северусом Снейпом.
4. Гаррі весь час встругає в халепи разом з друзями – Роном і Герміоною.
До речі, про Рона та Герміону. У них також є проблеми. У містера та місіс Візлі семеро дітей, і сім’я їхня бідна. Рон особливо цим не переймається, але часом це його дратує. Книжки в нього не нові, мітла стара, парадна мантія – з комісійної крамниці, а пацюк дістався від старшого брата. Та ще й Драко Мелфой, ворог Гаррі та його друзів, знущається та обзивається.
Герміона дуже розумна, але це не допомагає їй визначитися зі своїми почуттями. Крім того, її батьки – маґли, тобто не чарівники. Її через це дражнять і обзивають дуже поганим словом – «бруднокровка».
Коли думаєш про «Гаррі Поттера», виникає ще одне питання: для якого віку ця серія?
Я б сказала, 10+, але треба бути готовим до того, що в книжці будуть помирати деякі персонажі і часом буде ДУЖЕ сумно.
Знаю, що вже чимало написала, але наостанок хочу розповісти ще про одну річ: для фанатів Гаррі Поттера на Флориді створили парк розваг, присвячений… Гаррі Поттеру!
Весь парк – це Алея Діагон. Там продаються чарівні палички, мітли та інші цікаві речі, пов’язані з Гаррі та його світом. Я б сама хотіла туди поїхати. Хоча б для того, щоб побачити Українського залізнопузого дракона, що сидить над чаклунським банком Ґрінґотс.
Побачити парк можна ось тут:

Немає коментарів:

Дописати коментар