неділю, 11 січня 2015 р.

От халепа!

«Лихо та й годі»
Лемоні Снікет
«Поганий початок»
Якщо ви любите серії, де кожна книжка закінчується гарно, то ця серія – не для вас. Бо Лихо та й годі – про трьох дітей, яких переслідує невдача.
Вайлет, Клаус і Сонечко Бодлери сиділи на пляжі, коли друг сімї, містер Поу, сповістив їм ,що їхні батьки померли у пожежі, яка спалила їхній маєток. Вони їдуть жити з графом Олафом. Діти дивуються, бо вони його не знають і ніколи про нього не чули. Їхні батьки ніколи не запрошували його на вечірки, не говорили про нього і не вітали зі святами. Але містер Поу каже, що це тому, що граф Олаф дуже зайнятий. Він актор. Та коли він сам зустрічає графа Олафа, то думає: «Може, діти були праві?» Але Олаф вже виставив його за двері...
Граф Олаф дає дітям одне ліжко на трьох, примушує їх самих готувати їжу. Потім він дає Клаусу ляпаса, коли той захищає сестру.
Заради чого це все? У Вайлет, Клауса і Сонечка дуже багато грошей. Їх не можна використовувати, доки Вайлет не виповниться 18 років. Граф Олаф хоче заволодіти грошима Бодлерів і збирається одружитися з Вайлет. Вона, звичайно ж, не хоче. Підступний граф виробив план, а Вайлет і Клаус не можуть нічим зарадити, бо Олаф ув’язнив Сонечко. Та кмітливість двох страших Бодлерів і збіг обставин рятують їх цього разу.
«Зміїна зала»
У другій книжці про Бодлерів діти їдуть до нового опікуна. Його звати доктор Монтгомері Монтгомері. Він серпентолог. Дивно, правда? Але ні, дядько Монті дуже хороший чоловік, який хоче якнайкращого для Вайлет, Клауса і Сонечка. Та не все так просто. Вибачайте... але знову з’являється граф Олаф. Він прикидається італійцем Стефано. На жаль, вже пізно попереджати дядька Монті, що це – Олаф, а не шпигун-серпентолог, як він вважає.
Олаф вбиває дядька і робить вигляд, ніби це зробила доброзичлива змія на ім’я Чорнило...
Але Бодлери і цього разу рятуються!
***
Це серія з тринадцяти книжок. Я вже всі прочитала і вважаю, що серія варта уваги. У кожній книжці з’являється граф Олаф і намагається або вбити Бодлерів, або вкрасти їхні гроші, або зруйнувати їм життя.

Мені здається, що можна провести деякі паралелі між «Гаррі Поттером» і «Лихом та й годі». В обох серіях головні герої – трійко дітей, за якими женеться головний поганець і його помічники, а в кінці книжки відбувається двобій. По обох серіях знято фільми. От лише у Поттеріані діють чарівні сили, а в «Лихах» немає ніякої магії. Серії і різні, і схожі, і обидві дуже цікаві, хоча мені, мабуть, усе ж більш сподобався «Гаррі Поттер».

Немає коментарів:

Дописати коментар